Locuitorii din comuna Mădei în anii primului război mondial (1914-1918)

            România a participat la acest război între anii 1916-1918.
Anii primului război mondial au adus o stagnare în viaţa economică şi socială a satului. Foarte mulţi bărbaţi au fost mobilizaţi participând la campaniile din Bulgaria din timpul războaielor Balcanice (1912-1913), şi ţinuţi concentraţi până la intrarea României în război, 15 august 1916.
         După oprirea ofensivei trupelor române în Transilvania de către trupele Austro-Ungare şi Germane, după ocuparea de către inamic a unei mari părţi din teritoriul ţării, Mădei, Boşteni, Borca trec vremelnic sub ocupaţia Austro-Ungariei, linia frontului fiind pe apa pârâului Borca şi Sabasa. În mare parte, populaţia satului a fost evacută în comunele vecine sau în şesul Moldovei, pentru a fi ferit tineretul de încorporări de către inamic. Tinerii au ajutat armata în construcţia unor drumuri strategice, ca cel de pe Stejaru, şi de pe Grinţieş spre frontieră. Vitele au fost rechiziţionate, multe case distruse, demolate şi transformate în adăposturi pentru armată. Atunci a fost demolat localul de şcoală şi s-a pierdut întreaga arhivă a şcolii şi bisericii care au fost arse. Cu mari greutăţi, îndurând lipsuri de tot felul, într-o perioadă îndelungată, sătenii şi-au putut reface gospodăria. Ca în toate satele ţării, războiul a plasat urme adânci prin pierderea multor bărbaţi tineri căzuţi pe front în urma cărora au rămas văduve şi copii orfani.
La acest război au luat parte 124 de săteni înrulaţi în diferite unităţi militare dintre care cei mai mulţi în regimentul infanterie Fălticeni. Au fost numearoase familiile din care au plecat 2-3-4-5-6 fraţi. Din famila lui Petru Arsinte au plecat toţi cei 6 fraţi: Simion, Vasile, Toader, Dumitru, Gavril şi Grigore.
Din familia lui Ion Mujdei din Pârâul Cârjei: Gavril, Vasile, Toader.
Din familia Guguţa: Constantin Grigore, Iftimie, iar din familia Balan fraţii: Mihai, Ion şi Simion. Au mai participat Cârjă A. Vasile, Cojocaru Ştefan, Cârjă A. Toader, Cioată Gheorghe.
Au căzut în această grea încercare 11 soldaţi din Mădei şi 9 din Pârâul Cârjei.
După primul război mondial, un eveniment important din viaţa ţărănimii a fost reforma agrară din 1921. Din suprafaţa de 13.427 ha cât avea Domeniul Coroanei Borca au fost expropiate doar 3.269 ha, astfel:
2.019 ha pe teritoriul comunei Borca;
12, 8 ha pe teritoriul comunei Mădei; 
32 ha pe teritoriul comunei Broşteni.
Nemulţumiţii au trimis o delegaţie la Majestatea Sa Regele. Văzând că nici în acest mod nu pot fi rezolvate problemele, au trecut la conflicte directe, cu autorităţile locale şi cu jandarmii.
Astfel, un violent conflict izbucneşte între locuitorii din Borca şi administraţia Domeniului Coroanei la 7 mai 1935 când administraţia a început plantaţia la locul numit „Scaunul Rusului” din Poiana Borcii. Atunci ţăranii au alungat pe lucrătorii administraţiei de pe islazul pentru păşune.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu