Structura profesională a populaţiei active

           Acest tip de structură a populaţiei reprezintă, în acelaşi timp unul dintre cei mai    importanţi indicatori ai structurii economiei şi al nivelului de dezvoltare.
Din acest punct de vedere populaţia se împarte în trei sectoare de activitate:
A.    Sectorul primar.
Pentru satul Mădei se înregistreaza ponderea cea mai mare a activilor în acest sector (circa 135 persoane de sex masculin si 45 persoane de sex feminin, însumând 73% din populaţia activă). Cei activi în acest sector se ocupă în principal cu  agricultura, silvicultura, exploatarea forestieră (practic aceasta fiind singura sursa de venit la ora actuală), precum şi industria extractivă (cuprinzând o pondere a populaţiei din ce în ce mai mică datorită epuizării resurselor; un exempu tipic este mina Crucea din judeţul Suceava unde se mai exploatează uraniul).
B.     Sectorul secundar.
În acest sector nu se înregistrează populaţie activa, deoarece cuprinde activii din industria de transformare.
C.     Sectorul terţiar
Acest  sector cuprinde populaţia activă din cele mai diferite servicii cum ar fi: transport,
comerţ, gospodărie, administraţie, finanţe, asigurări, învăţământ, ocrotirea sănătăţii, poliţie, armată s.a.
Populaţia cuprinsă în acest sector, au o pondere la egalitate (33 persoane de sex masculin şi 33 persoane de sex feminin, însumând 27%).
În concluzie, la ora actuală (anul 2009), sectorul primar, deşi se află într-o vizibilă restrângere datorită lipsei locurilor de muncă, continuă totuşi să fie cel mai larg (circa73%), în timp ce sectorul terţiar deşi în progres nu depaseste 27%.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu